• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bloedluisbestrijding bij kippen en ander pluimvee

Bloedluisbestrijding bij kippen met Finecto+

Gepubliceerd op 10 mei 2019 – Biosecurity b.v. door: Roel Steijvers

Bloedluis of vogelmijt (Dermanyssus gallinea) is de meest voorkomende parasiet bij kippen in Europa. Deze mijt is zeer klein (0.5 – 1mm) en daardoor moeilijk met het blote oog waarneembaar. Een besmetting met bloedluis wordt vaak opgemerkt wanneer het diertje al heeft toegeslagen. De kippen zijn dan vaak erg onrustig doordat ze jeuk hebben. Hierdoor zullen ze voortdurend fladderen en vertonen nerveus gedrag. Om het welzijn en de gezondheid van uw kippen te waarborgen is vroege detectie én bestrijding van deze parasiet van essentieel belang.

Gevolgen
Bij warm zomerweer kunnen de aanwezige bloedluizen zich in 1-2 weken, 10 tot wel 100 keer vermeerderen. Het gedrag van uw kippen verraad hun aanwezigheid. Kippen met veel bloedluis slapen veel overdag, eten en drinken niet goed en leggen minder of niets meer. Daarnaast kan het conditieverlies en/of bloedarmoede bij uw kippen veroorzaken. Ook speelt bloedluis een belangrijke rol bij het ontstaan van E-coli infecties. Reden genoeg om deze parasiet voortijdig te detecteren en bestrijden.

Bestrijding

Een effectieve bestrijding tegen bloedluis is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Finecto+ Protect is een bestrijdingsmiddel op basis van siliciumdioxide en is effectief gebleken tegen bloedluis. Finecto+ Protect spray is een contactmiddel met hierin een hechtingslaagje dat hecht op bloedluis. De uitdaging bij bloedluisbestrijding is de timing van bestrijden. Overdag zullen de bloedluizen zich verstoppen op moeilijk te bereiken plekken. Denk hierbij aan naden en kieren in uw kippenstal. Tegen de avond verplaatsen zij zich richting de kippen om hier bloed te zuigen. Ook dan is bestrijding lastig omdat de luizen zich dan tussen de veren van de kip begeven. Ook dan zijn ze moeilijk te bereiken. Een goede timing van bestrijding is dus van essentieel belang. De meest effectieve toepassing van Finecto+ Protect lijkt dus aan het begin van de avond. Belangrijke plekken om te sprayen met Finecto+ Protect zijn op de zitstok, in alle naden en kieren en in de legnesten. Ook behandeling op de kippen zelf is aan te raden. Vergeet hierbij niet onder de vleugels te sprayen. Herhaal de gehele behandeling iedere 2 weken.

Klik hier voor meer informatie over Finecto+ Protect en de aanschaf van deze spray

Bescherming

Een effectieve behandeling van bloedluis kan soms enige tijd duren. Om uw kippen in deze periode extra te ondersteunen wordt aangeraden om Finecto+ Oral toe te dienen. Finecto+ Oral beschermt uw kippen tegen jeuk door insectenbeten. Het geeft een zeer krachtige, langdurige geurverandering waardoor de kippen onaantrekkelijk worden voor insecten. Daarnaast heeft het een rustgevende werking en ondersteunt een gezond verenkleed. Omdat bloedluizen maar eens in de zes dagen bloed zuigen, dient u dit minimaal 14 dagen door het voer van kippen of vogels te mengen. Zo weet je zeker dat alle volwassen bloedluizen zijn bereikt.

Klik hier voor meer informatie over Finecto+ Oral en de aanschaf van dit aanvullend diervoeder

Detectie

Om voortijdig een bloedluisplaag te detecteren wordt aangeraden om daar maatregelen voor te nemen. Met de Finecto+ Test kun je de aanwezigheid van bloedluis makkelijker aantonen. Zo kun je er op tijd bij zijn om de gevolgen van bloedluizen te voorkomen/beperken. Hang de twee testbuisjes onderaan de zitstok en controleer elke week of er bloedluizen in het buisje zitten.

Klik hier voor meer informatie over de Finecto+ Test en de aanschaf van deze test

Finecto