• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Help, mijn kat is gestoken door een bij of wesp

Insectenbeten komen relatief vaak voor bij katten. Katten spelen graag, en insecten zijn vaak een verleidelijke prooi. Als uw kat speels en nieuwsgierig is kan hij zijn poot te dicht bij een bij of wesp steken en gestoken worden. In de meeste gevallen genezen ze vanzelf van een bijensteek en hebben ze slechts een klein beetje eerste hulp nodig. Sommige katten ontwikkelen echter een levensbedreigende allergische reactie op een steek. Houd uw kat in de gaten op tekenen van een  allergische reacties en overweeg contact op te nemen met een dierenarts.

 • Wespensteek vs. bijensteek

Wanneer je kat door een wesp geprikt wordt zul je bijvoorbeeld geen angel vinden, bij een bijensteek kan deze wel achterblijven. De angel van een bij heeft weerhaakjes waarmee de angel na het steken in de huid blijft zitten. Bijen steken overigens niet snel. Alleen de vrouwtjes steken en doen dit enkel zodra ze in gevaar zijn. Wespen daarentegen kunnen meerdere keren achter elkaar steken en doen dit veel eerder dan de bij. De wesp wordt hierdoor ook snel als agressief gezien. Vooral in augustus kunnen ze vervelend zijn. De wespen zijn dan op zoek naar (zoet) voedsel en dat is in de zomer vaak volop aanwezig! Wanneer je kat de wesp in de weg zit of irriteert door ernaar te happen, is de kans erg groot dat deze boos wordt en van zich af prikt.

 

Plaatje Bij en Wesp                      

 

 

 

 

 • Tekenen van bijensteken:

Katten proberen vaak de pijn te verbergen en dan is het misschien niet duidelijk dat er een bijensteek is geweest. Jongere katten en katten met toegang tot de buitenlucht worden in verhouding vaker gestoken, maar katten kunnen zowel binnen als buiten gestoken worden, dus soms gebeurt het ook bij binnen katten. Katten worden meestal gestoken rond hun snoet en poten. Ze kunnen strompelen of met hun poten aan de angel krabben. Zoek naar een kleine, gezwollen bult waar de steek heeft plaatsgevonden.

 • Eerste hulp bij bijensteek:

Zodra u merkt dat uw kat gestoken is, verwijdert u hem uit de buurt van de bij of wesp en zoekt u een veilige plaats om uw kat te onderzoeken en eventueel te behandelen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat één steek een ernstige reactie veroorzaakt, kunnen er andere bijen of wespen in de buurt zijn. De meeste ernstige reacties op insectenbeten ontstaan als de kat meerdere keren gestoken wordt.  Als uw kat gestoken wordt door een bij, is het belangrijk om de angel snel te verwijderen. Schraap de angel eruit met de rand van een rijbewijs, creditcard of iets soortgelijk. Door eroverheen te schrapen wordt de angel zijdelings uit de huid getrokken. Knijp de angel er niet uit met een pincet, want dat kan het gif zakje verbrijzelen waardoor de steek verergert.

Nadat de angel verwijderd is, onderzoekt u de verwondingen van uw kat. Doorzoek de vacht van uw kat om er zeker van te zijn dat er geen andere insectenbeten zijn. Houd de symptomen van uw kat in de gaten om te kijken of er geen ernstige allergische reactie optreedt. Voor de meeste insectenbeten is geen diergeneeskundige hulp nodig. Overweeg onmiddellijk een dierenarts te bezoeken als uw kat meerdere malen is gestoken of als de insectensteek binnen in de bek heeft plaatsgevonden. Het is dàn wel aan te raden om uw dierenarts te bellen, ongeacht waar of hoe vaak uw kat gestoken is.

Als uw kat slechts een lichte zwelling heeft, kan een koud kompres helpen de symptomen te verminderen. Diepvriesgroenten, een ijs pack of een koude handdoek op de plaats van de steek helpen de zwelling te verminderen en de pijn te verzachten.

Gebruik de Beaphar wondspray voor het behandelen van de wond, de wondspray kalmeert de huid. De propolis in de wondspray vormt een beschermende laag en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.

Er zijn ook geneesmiddelen verkrijgbaar om de klachten na een insectenbeet te verminderen, maar u moet altijd voorzichtig zijn met het geven van vrij verkrijgbare geneesmiddelen aan uw kat. Lees het etiket zorgvuldig om er zeker van te zijn dat er geen pijnstillers in het medicijn vermengd zijn. Veel pijnstillers zijn giftig voor katten. De dosering varieert ook van kat tot kat. Als u zich zorgen maakt over het geven van receptvrije geneesmiddelen aan uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts voor specifiek advies of sla het geneesmiddel over.

Zelfs als de steek in eerste instantie gering lijkt, moet u uw kat in de gaten houden voor tekenen van ernstige reacties. Als de symptomen van een ernstige allergische reactie optreden, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

 

 • Ernstige reacties op een steek:

Meestal leiden bijensteken slechts tot een kleine zwelling en ongemak voor uw kat. In zeldzame gevallen kan een bijensteek leiden tot een extreme reactie die anafylactische shock wordt genoemd.

Vroegtijdige waarschuwingssignalen:

 • Diarree of abnormale ontlasting/laten lopen van de urine
 • Opgezwollen snuit of tong
 • Overgeven
 • Jeuk
 • Netelroos

Latere symptomen:

 • Gedragsveranderingen
 • Zwakte, dufheid en veel slapen
 • Zwakke pols of verhoogde hartslag
 • Koude ledematen
 • Kwijlen
 • Moeite met ademhalen
 • Bleek tandvlees
 • Instorting

Als uw kat symptomen van anafylactische shock vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts voor een eventuele behandeling. Alle tekenen van een anafylactische shock moeten serieus worden genomen. Anafylactische shock is vaak fataal als het niet onmiddellijk wordt behandeld.

 • Toekomstige insectenbeten voorkomen:

Bijensteken zullen voor veel katten niet ernstig zijn, maar u kunt ook maatregelen treffen om de kans daarop in de toekomst te verkleinen. Als u uw kat buiten laat, kijk dan of er bijenkorven rond uw huis zijn. Laat een professional nesten verwijderen, dan wordt uw omgeving veiliger. Als u uw kat met een insect ziet spelen, controleer dan of het niet schadelijk is. Als uw kat met een bij of wesp probeert te spelen, haal uw kat dan onmiddellijk uit de situatie.  

Ook kunt u speciale wespenvangers in de tuin plaatsen, maar zorg wel dat je hond of kat hier niet bij kan komen.

Ook belangrijk is om kat of hond buiten geen lekkers te geven. Wespen houden niet alleen van zoetigheid, ze vinden vlees en vis ook erg lekker.

Chemische insectenverdelgers en insecten werende middelen kunnen de insectenactiviteit in uw omgeving verminderen, maar ze moeten met voorzichtigheid of beter nog, helemaal niet worden gebruikt. Chemische insectenverdelgers zijn vaak giftig voor katten en kunnen ernstige symptomen veroorzaken. Overweeg het gebruik van andere methoden van insectenbestrijding, vooral in gebieden waar uw kat bij kan.

 • Nog even in het kort:

Hoewel sommige insectenbeten ernstig kunnen zijn, genezen de meeste katten snel na een insectenbeet. Het verlenen van eerste hulp kan uw kat helpen zich comfortabeler te voelen na een steek. Raak niet in paniek na een insectenbeet maar behandel de steek serieus. Het kennen van de tekenen van een ernstige reactie kan het leven van uw kat redden

---

Image source: Katho Menden/shutterstock.com