• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Hygiëne maatregelen honden en katten

Hygiëne maatregelen honden en katten

Behalve onvoorwaardelijke liefde kent een huisdier nog een aantal voordelen waaronder; lagere bloeddruk en cholesterolgehalte-en meer mogelijkheden voor lichaamsbeweging en voorkomt een huisdier eenzaamheid.

Honden en katten kunnen ziektes direct overbrengen naar mensen door te likken, bijten en krassen en indirect door insecten zoals vlooien en teken.  Daarnaast kunnen ze besmettelijke organismen in onze omgeving verspreiden via de uitwerpselen. Deze groep van dier op mens overdraagbare ziekteverwekkers noemen we zoönosen.
Het merendeel van de ziekten die we kunnen oplopen door honden en katten komen voort uit bacteriën, eencellige en wormachtige parasieten, en virussen(hondsdolheid). Mensen met een verminderd immuunsysteem en kinderen lopen het hoogste risico op ziekte door dergelijke aandoeningen
De lijst van ziekten die van honden en katten naar mensen kunnen worden overgedragen is lang maar het risico is laag, vooral als je een beetje oplet.

hygiene hond

Let vooral op met bijten, krassen en likken.

Hoewel het risico op besmetting groter is wanneer je iemand een hand schud dan door een beet, kras of lik van een hond of kat is het toch belangrijk om te weten dat deze contacten met dieren besmetting kunnen veroorzaken wanneer deze de huid binnendringen of in contact komen met slijmvliezen van de mond, neus of ogen. Een hond of kat die ziekteverwekkers bij zich draagt toont hiervan meestal geen symptomen maar eenmaal bij de mens binnengedrongen kunnen deze diverse ziektes veroorzaken bij mensen.
Het Rabiës(hondsdolheid) virus is het meest gevaarlijke pathogeen dat een kat of hond kan overbrengen via speeksel. Gelukkig is hondsdolheid bij mensen zeer zeldzaam en de meeste gevallen worden veroorzaakt door beten van wilde dieren. Een rede dat dit maar zelden voorkomt is de goede vaccinatieprogramma’s.
Een kat die zich wast met zijn tong kan de Bartonella bacterie overbrengen van zijn mond naar zijn poten en andersom. In zo’n geval kan een kras of likje de kattenkrabziekte overbrengen, meestal is dit te herkennen aan een zwelling bij de verwonding maar geleidelijk zal dit invloed hebben of de lever, ogen en centrale zenuwstelsel.

Hier zijn een paar methodes om infecties via speeksel te voorkomen:

  • Zorg voor een goede socoialisatie zodat er minder kans is dat deze gaat bijten of krabben.
  • Wanneer u wordt gebeten of gekrast, was dan de wond grondig met water en zeep. Let op voor zwelling en roodheid. Het is aan te raden ernstigere verwondingen te laten controleren door een dokter.
  • Zorg ervoor dat uw huisdieren goed zijn ingeënt.

Ontlasting

Niemand zal opzettelijk de ontlasting van een huisdier aanraken of innemen maar toch kunt u hieraan worden blootgesteld. Besmet grondwater of andere besmette materialen of oppervlakken kunnen ziekteverwekker bevatten. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld de Samonella bacterie,Toxoplasmose  of een Giardia-parasiet(eencellige paraciet die ernstige diarree kan veroorzaken)worden verspreid worden.
Ook de eitjes van diverse soorten wormen worden verspreid via de ontlasting.

Hier zijn een paar voorzorgsmaatregelen te nemen:dierenarts hygiene hond

  •  Zorg ervoor dat uw huisdier jaarlijks op controle gaat bij uw dierenarts.
  •  Indien uw huisdier last heeft van diarree, behandel het onmiddellijk.
  •  Was uw handen grondig na het opruimen van uitwerpselen van uw hond of kat en na het tuinieren.
  •  Wanneer u zwanger bent, laat dan iemand anders de kattenbak reinigen.

Vlooien en teken

Vlooien en teken op welke uw hond of kat met zich meedraagt kunnen ook worden overgedragen aan mensen, hoewel ze de voorkeur geven aan harige gastheer. Deze vlooien en teken kunnen ook diverse bacteriën overbrengen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de ziekte van Lyme.

Volg deze tips om insecten vrij te blijven:

  • Gebruik preventief geschikte middelen ter voorkoming van vlooien en teken.
  • Controleer uw huisdieren regelmatig op vlooien en teken.
  • Wanneer u een hond of kat heeft die toch vlooien heeft, behandel dan het dier maar ook de omgeving van het dier. 
  • Indien u een teek vindt bij uw huisdier, verwijder deze dan onmiddellijk en was uw handen.

De boodschap is dus: Was goed uw handen en neem andere noodzakelijke hygiëne maatregelen en zorg voor goede veterinaire zorg van uw huisdier. Dit verlaagt het toch al lage risico op besmetting dankzij uw “beste vriend”.


Indien u preventieve maatregelen wilt nemen ter voorkoming van mogelijke besmettingen of wanneer u grondig wilt reinigen en ontsmetten na een mogelijk uitbraak dan adviseren wij het middel VirkonS