• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Kattenziekte

Kattenziekte of Panleucopenie bij de kat

kattenziekte feline panleucopenie parvorus desinfectie Virkon S katten

Kattenziekte of Feline Panleucopenie is een zeer besmettelijke maagdarmziekte bij katten waarbij snel sterfte optreed. Kattenziekte wordt veroorzaakt door een virus, het panleukopenievirus, een zogenaamd parvovirus. Het virus is voor 98% identiek aan het parvo-virus van de hond en ook de klachten zijn vergelijkbaar. Gelukkig is er goed te vaccineren tegen kattenziekte.
 
Symptomen van kattenziekte
•    Braken
•    Diarree
•    Uitdroging
•    Plotselinge dood bij (jong-)volwassen katten met niesziekte-achtige klachten
•    Abortus en hersenschade bij kittens
 
De diarree kan variëren van mild tot ernstig tot zelfs dodelijk. Infecties bij drachtige poezen kunnen leiden tot abortus of hersenschade bij de kittens. Omdat het virus ook de witte bloedcellen aanvalt, daalt de weerstand van katten met kattenziekte en is het dier tevens vatbaar voor andere virussen en bacteriën.  Het virus is met een simpele test aan te tonen in de ontlasting van zieke dieren. Omdat het virus zeer hardnekkig is, is het belangrijk om deze test uit te voeren bij dieren met klachten die kunnen passen bij kattenziekte.   
 
Zeker 90% van de katten overleeft de ziekte helaas niet. Als de kat het wel overleeft kan hij drager blijven van het virus en het uitscheiden in de omgeving en hiermee andere katten besmetten.
 
Als een kitten met diarree verder geen zieke indruk maakt en gezond lijkt, heeft hij waarschijnlijk geen kattenziekte, maar wordt de diarree door iets anders veroorzaakt, in dit geval kan Zoolac Propaste oplossing bieden.
 
Het virus kan lang in de omgeving aanwezig blijven en is resistent tegen de meeste desinfectiemiddelen, zelfs na een jaar kan het nog tot besmetting leiden.
 

Desinfectiemiddelen tegen het Parvovirus

Het kattenziektevirus is een hardnekkig virus. Het virus kan in een donkere en vochtige omgeving maanden tot jaren overleven. Het virus kan worden overgebracht via kleren en handen.
Verzorgers dienen in de quarantaine beschermende kleding (inclusief handschoenen) te dragen.
 
Alleen VirkonS en chloor kunnen het virus doden. Alcohol en quaternaire ammoniumverbindingen zijn geen effectieve desinfectiemiddelen tegen kattenziekte.
 
VirkonS is hét middel bij uitstek tegen het feline panleucopenie virus, het doodt het virus binnen 10 minuten in een concentratie van 1% (1:100).
Virkon®S kan makkelijk worden toegepast met een dweil, doek, spons of spray. Virkon S is ideaal voor het in één stap reinigen en desinfecteren van oppervlakken en apparatuur , vloeren, wanden en kooien, voer en water bakken en speelgoed in catteries en kennels.
 
Chloor is erg gevoelig voor organische vervuiling en is vrijwel meteen uitgewerkt wanneer het in contact komt met ontlasting, zand of andere zichtbare viezigheid.Indien mogelijk wordt altijd geadviseerd om de ruimtes eerst te reinigen.
 
---
Image source: Ermolaev Alexander/shutterstock.com