• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Spelen - gedrag herkennen

Spelen - gedrag van uw hond herkennen

Hondenbezitters vinden het vaak heerlijk als hun hond losloopt met andere honden. Na een kwartiertje op een losloopveld met andere honden is de hond namelijk net zo moet als na een uur wandelen met de baas.

Toch is loslopen met andere honden lang niet altijd “spel”. Tijdens loslopen kan het er behoorlijk serieus aan toe gaan voor de honden. Honden testen elkaar, onderzoeken of vieren hun eigen lusten bot op een andere hond. Soms zonder dat dat door de hondenbazen aan de rand van het veld herkend wordt.

Neem bijvoorbeeld de situatie waarin twee honden hard achter elkaar aan rennen. Dat lijkt misschien spel. Maar is het dat wel? Als de achtervolgende hond gericht en hard rent, en de voorste hond zijn staart laag heeft, is de kans groot dat er geen sprake is van spel. De achterste hond vermaakt zich misschien opperbest. Hij heeft immers een leuke “haas” gevonden. De voorste hond kan het echter behoorlijk benauwd hebben. En vaak terecht. Als hij stopt met rennen kan hij een behoorlijke opdoffer of knauw krijgen.

Leuk spelen is herkenbaarhonden spelen

Leuk spel herkennen, is iets waar je op moet oefenen. Er zijn echter duidelijke signalen als er sprake is van echt, leuk spel voor de hond:

- Ontspannen situatie, overdreven bewegingen van de spelende honden,

- Pauzes in het spel (om te voorkomen dat gemoederen verhit raken),

- Rolwisselingen: nu eens is de ene hond onder, dan de andere. Nu eens rent de ene hond achter de een aan, dan de ander achter de ander,  

- Voorzichtigheid wanneer een dier vaardiger/ouder is, dan het andere dier,

- Spelbuigingen, waarbij het achterwerk omhoog is gericht en de hond door de voorpoten zakt en ‘spelgezichten’.

Leuk spel is voor ons mensen ook echt leuk om naar te kijken. We vinden het schattig en aandoenlijk. Vooral omdat de honden vaak wat “clownesk” bewegen. Juist dat “clowneske” bewegen is voor de andere hond ook een signaal dat het geen menens is, maar spel. Bij spel zijn de honden “ongericht”. Zie je honden gericht op elkaar af duiken, achter elkaar aan rennen of gericht bijten? Kijk dan nog eens goed of de honden wel ontspanning tonen. Grote kans dat dat niet zo is, maar dat je spanning ziet in het lijf. Bij (leuk) spel is sprake van ontspannenheid en losse lijven.

Ineens is het niet leuk meer

Hondenbazen worden nog wel eens verrast. “Ineens” slaat het spel om. Vaak zijn er echter eerder signalen, maar worden die gemist. Minder pauzes, meer gerichtheid gaan bijna altijd vooraf aan “ruzie” tussen honden.

Leer je echt spel herkennen, dan zal je minder snel verrast worden door situaties die “ineens” niet leuk meer zijn. Bovendien kun je voorkomen dat je hond ongewenst gedrag aanleert, voorkom je blessures en gun je jouw hond en andere honden meer plezier in het samenzijn!

---

Image source: Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com