• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Prebimmune - Voor het verhogen van niet-specifieke immuniteit

Bovine colostrum, de sleutel tot krachtige immuniteit. Nuttige informatie!

Het immuunsysteem is een opmerkelijk verdedigingsmechanisme dat beschermt tegen schadelijke pathogenen - zowel virussen als bacteriën. Het werkt onvermoeibaar met een ingewikkeld netwerk van cellen en weefsels om binnendringende micro-organismen te detecteren en te vernietigen.

Het immuunsysteem.

Het omvat verschillende organen, cellen en eiwitten die zijn onderverdeeld in twee delen - het aangeboren en het adaptieve immuunsysteem. Deze twee delen werken samen om het lichaam te beschermen. Het aangeboren immuunsysteem is de eerste verdedigingslinie tegen binnenvallende pathogenen. Het biedt onmiddellijke, niet-specifieke bescherming. Het omvat fysieke barrières zoals de huid, evenals cellulaire en moleculaire componenten zoals fagocyten, natuurlijke killercellen en cytokines. Het adaptieve immuunsysteem is een meer specifieke en gerichte respons die zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Het ontwikkelt zich als reactie op blootstelling aan een antigeen en omvat de productie van antilichamen.

Het adaptieve immuunsysteem kan verder worden onderverdeeld in passieve en actieve immuniteit. Actieve immuniteit is langdurig en wordt ontwikkeld door het eigen immuunsysteem van het lichaam als reactie op blootstelling aan een ziekteverwekker. Passieve immuniteit daarentegen is een tijdelijke immuniteit die van buiten het lichaam wordt verkregen. Hoewel tijdelijk, is passieve immuniteit uiterst belangrijk.

Steriele darmflora

Puppy's en kittens worden geboren met een naïef immuunsysteem. In tegenstelling tot mensen zijn de placenta's van honden en katten relatief ondoordringbaar voor maternale antilichamen. Sterker nog, wordt gesuggereerd dat hooguit slechts 10% van de maternale antilichamen door de placenta naar de puppy of kitten kunnen doordringen. Daarom hebben pasgeborenen onvoldoende immuunbescherming direct na de geboorte. Bijgevolg kan een pasgeboren kat of hond alleen passieve immuniteit opbouwen door voldoende en tijdige inname van biest.

Biest is de eerste afscheiding uit de melkklier geproduceerd door vrouwelijke zoogdieren in de dagen na de geboorte van hun nakomelingen. Deze dikke vloeistof zit boordevol voedingsstoffen, antilichamen en andere immuuncomponenten, waardoor het essentieel is voor het overleven en de gezondheid van pasgeboren puppy's en kittens. Biest heeft ongeveer tweemaal het eiwitgehalte van melk. Immunoglobuline maakt 20-30% van dit eiwit uit om passieve immuniteit voor de pasgeborene te bieden. Dit beschermt het jonge dier totdat zijn eigen immuunsysteem zich ontwikkelt.

Als het fout gaat.

Gezien het belang van colostrum voor de gezondheid en overleving van pasgeboren puppy's en kittens, is het essentieel dat ze het zo snel mogelijk ontvangen. De eerste 12-16 uur na de geboorte zijn cruciaal, omdat dan het darmstelsel van de pasgeborene biestimmunoglobulinen kan opnemen. Na deze tijd sluit de darmbarrière en kunnen er geen antilichamen meer worden overgedragen. Helaas ontvangen niet alle puppy's en kittens tijdig en in voldoende hoeveelheid en kwaliteit biest.

De oorzaken hiervan zijn talrijk. Het kan komen door maternale of neonatale factoren en is vergelijkbaar bij honden en katten. Maternale factoren omvatten de eerste werping of bevalling, slechte of afwezige biest, gelijktijdige ziekten of ontstekingen, en dystocie of keizersnede. Aan de andere kant kan de pasgeboren puppy of kitten zwak of onderkoeld zijn en niet goed kunnen zogen. Sterker nog, grote nesten en de bijbehorende lange werptijden kunnen een lage biestinname vergemakkelijken bij de laatstgeborene.

Het komt ook vaak voor dat zelfs gezonde, zogende puppy's en kittens niet voldoende antilichamen krijgen. Dit kan gebeuren als de kwaliteit van de moederbiest slecht is. Biestimmunoglobulinegehaltes kunnen ook variëren tussen rassen. In een studie over passieve overdracht bij puppy's werd vastgesteld dat van de 34 nesten slechts ongeveer 44% voldoende passieve overdrachten had in alle puppy's. Daarom is het belangrijk om de pasgeborene van een geschikt substituut te voorzien. Bovendien hebben sommige studies aangetoond dat niet alleen de kwaliteit van de biest kan variëren tussen teven - er kan zelfs variabiliteit zijn in de kwaliteit van de biest tussen de melkklieren van één teef.

Bovine colostrum kan helpen.

Het falen van de passieve overdracht van immuniteit is levensbedreigend. Pasgeborenen lopen een verhoogd risico op infectie. Biest is een uitstekende energiebron. Zonder voldoende inname kunnen pasgeboren puppy's en kittens een gebrek aan energie en vitaliteit vertonen, wat leidt tot ontwikkelingsdeficiënties. Studies hebben aangetoond dat het immunoglobulinegehalte significant gecorreleerd is met gewichtstoename op de tweede dag van het leven. Ongeveer 20% van de puppy's en kittens sterft voordat ze drie weken oud zijn. Maar liefst 70-90% van de sterfgevallen treedt op tijdens de eerste week van het leven!

Bovine colostrum is een natuurlijke, voedzame afscheiding van de melkklieren geproduceerd door koeien tijdens de eerste paar melkbeurten na de geboorte. Echter, zelfs na de tweede melkbeurt is het IgG-gehalte snel afgenomen. Net als bij de biest van teven en koninginnen bevat bovine colostrum een hoge concentratie immunoglobulinen, groeifactoren en andere belangrijke voedingsstoffen die het immuunsysteem versterken en verbeteren. Een van deze componenten is lactoferrine. Het heeft antibacteriële en antivirale activiteiten in de darm, mede door een direct effect op ziekteverwekkers. Lactoferrine remt de groei van bacteriën door ijzergebrek en vermindert de virale belasting door een verhoogde activering van het immuunsysteem. Bovendien kan lactoferrine de proliferatie en differentiatie van darmcellen stimuleren. Een van de belangrijkste voordelen van bovine colostrum is de hoge concentratie immunoglobulinen. Wanneer het binnen de eerste paar uur na de geboorte wordt gegeven, bieden deze antilichamen cruciale passieve immuniteit. Daarna biedt biest belangrijke lokale bescherming in het darmkanaal.

Let op de kloof!

Het niveau van passieve immuniteit hangt af van de hoeveelheid ingenomen collostrum, de kwaliteit ervan - dat wil zeggen, het IgG-gehalte - en het tijdstip van inname. Passieve immuniteit is niet blijvend. Naarmate de puppy of kitten volwassen wordt, daalt het niveau van maternale antilichamen in zijn bloed geleidelijk, terwijl het eigen immuunsysteem van het dier zich meer ontwikkelt en in staat is om zijn eigen antilichamen te produceren. Deze geleidelijke afname van maternale antilichamen en ontwikkeling van het eigen immuunsysteem van het dier creëert een immuniteitskloof. Deze kloof is in feite de tijd waarin maternale antilichamen te laag zijn om bescherming te bieden en het eigen immuunsysteem van het dier niet genoeg antilichamen produceert om beschermend te zijn (afbeelding 1).

Gedurende deze tijd is het dier vatbaar voor infectie door dezelfde vreemde antigenen waarvoor passieve immuniteit eerder bescherming bood. De immuniteitskloof kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. Dit benadrukt het belang van een goede inname van collostrum. Het waarborgen van een hoog niveau van circulerende antilichamen kan bijdragen aan het verkleinen van de immuniteitskloof.

The immune gap

Niet alleen voor de allerkleinsten.

Niet alleen zeer jonge huisdieren profiteren van colostrumsuppletie - dieren van alle leeftijden kunnen ervan profiteren! Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat oudere kittens die worden aangevuld met bovine colostrum een stabielere darmmicrobiota hebben vanwege de lokale bescherming door de immunoglobulinen in vergelijking met degenen die geen bovine colostrum ontvangen. Bij gevaccineerde kittens vertoonden degenen die werden aangevuld aanzienlijk hogere antilichaamtiter dan hun niet-aangevulde tegenhangers. Dit resultaat is ook aangetoond bij volwassen honden. Degenen die bovine colostrum ontvingen, hadden een snellere, sterkere en langdurigere immuunrespons op vaccinaties.

Bovine colostrum heeft ook aangetoond de consistentie van ontlasting te verbeteren bij oudere puppy's. Diarree is een veelvoorkomend probleem tijdens het spenen. Veranderingen in het dieet en scheiding van de moeder treden op wanneer het immuunsysteem nog niet volledig competent is en de passieve immuniteit afneemt. Deze combinatie verhoogt de vatbaarheid van de puppy voor infecties en gastro-intestinale problemen.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat bovine colostrum ook gunstig kan zijn voor verouderende en herstellende dieren. Naarmate honden en katten ouder worden, neemt hun immuunsysteem af, waardoor ze vatbaarder worden voor infecties en ziekten (afbeelding 2). Op dezelfde manier hebben hun lichamen mogelijk extra ondersteuning nodig bij het herstellen van ziekte of letsel. Bovine colostrum voorziet deze dieren van voedingsstoffen en verbindingen om hun immuunsysteem te versterken en een sneller herstel te bevorderen.

Immuniteit ontwikkelt naarmate het dier ouder wordt

Kwaliteit is van essentieel belang

Prebimmune is een voedingssupplement in pastavorm dat is samengesteld voor eenvoudige toediening. Bij het geven van bovine colostrum aan huisdieren is het belangrijk te onthouden dat de kwaliteit van colostrum essentieel is voor de voordelen ervan. De colostrum in Prebimmune bevat een breed spectrum van antilichamen, wat zorgt voor de hoge kwaliteit ervan.

Tijdens het verwerkingsproces wordt de grootst mogelijke zorg besteed aan het behoud van de integriteit van de actieve ingrediënten. Als resultaat levert Prebimmune colostrum van hoge kwaliteit met natuurlijke immuun-, groei- en bioactieve moleculen. Het is gebaseerd op een zeer verteerbare bron van vet voor een extra energieboost. De vitamines in Prebimmune bieden extra immuunondersteuning en verhogen de vitaliteit.

Immuniteit is een levenslange zoektocht. Het geven van Prebimmune aan je huisdieren kan helpen om hun immuniteit te verbeteren, hen te beschermen tegen infecties en vitaliteit te bieden. Prebimmune geeft je huisdieren de ultieme ondersteuning die ze nodig hebben om te gedijen!