• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Een konijn met buikpijn - tips voor extra ondersteuning van konijnen met diarree

Ieder dier kan het overkomen; dunne ontlasting, ofwel diarree. Wanneer uw huisdier diarree heeft is dit op zich niet verontrustend. Diarree is een manier van het lichaam om lichaamsvreemde stoffen ten gevolge van bijvoorbeeld een buikvirus of voedselvergiftiging, te verwijderen. In veel gevallen gaat het vanzelf over. Bij konijnen brengt diarree echter extra risico’s met zich mee. Konijnen hebben namelijk zeer gevoelige darmen. Diarree is voor een konijn niet alleen heel vervelend, maar kan al snel levensbedreigend worden. Toch hebben jonge konijntjes vaak last van diarree. Snel achterhalen waar de diarree vandaan komt is dan ook essentieel.

Een konijn met buikpijn

Diarree bij konijnen kan veroorzaakt worden door verschillende factoren:

Diarree als gevolg van verkeerde voeding

Wanneer een konijn verkeerde voeding krijgt is dit vaak terug te zien in de ontlasting. Een verkeerd dieet irriteert de kwetsbare darmen al snel en resulteert in veranderende ontlasting. De ontlasting kan dan variëren van zachte plakpoep tot waterige diarree. Een veelvoorkomende reden voor diarree als gevolg van verkeerde voeding is een dieet wat bestaat uit teveel koolhydraten (bijvoorbeeld gemengd voer/brokjes of brood) in combinatie met te weinig hooi. Ook bepaalde groenten kunnen diarree veroorzaken. Let bijvoorbeeld op met de hoeveelheid wortels die je je konijn voert. Wortels bevatten namelijk erg veel suiker in en daar kan je konijn door aan de diarree raken. Als diarree het gevolg is van verkeerde voeding, is dit een goed signaal om het voedingspatroon van uw konijn aan te passen.

Diarree als gevolg van stress

Gedurende de groei van een jong konijn ontwikkelt het darmstelsel zich nog volop. De bacteriën die nodig zijn voor het in balans brengen van een goede darmflora krijgen ze mee van hun moeder. Wanneer een jong konijn te snel bij de moeder wordt weggehaald, kan het zijn dat de darmflora nog te zwak is om alle bijkomende stress als gevolg van de verhuizing naar de nieuwe eigenaar te verdragen, wat weer kan resulteren in diarree.

Diarree als gevolg van coccidiose

Een veelvoorkomende darmparasiet die diarree veroorzaakt bij konijnen zijn coccidiën. Coccidiën zijn microscopisch kleine, eencellige parasieten die voorkomen in het darmstelsel van een konijn en de oorzaak zijn van coccidiose. De symptomen van coccidiose treden meestal op tijdens of vlak na stress. In het algemeen wordt het darmkanaal het eerst aangetast, wat resulteert in diarree. In ernstige gevallen is de ontlasting zeer waterig en kan er zelfs bloed in de ontlasting voorkomen. Het komt vaker voor bij jonge konijnen en is erg gevaarlijk. Het konijn droogt als gevolg van coccidiose snel uit, verliest gewicht, wordt lusteloos en wil niet meer eten en/of drinken. Bij chronische infecties is de vermagering het opvallendst.

Diarree als gevolg van het viraal hemorragisch syndroom (VHS)

Ook als gevolg van infectie met het Viraal hemorragisch syndroom (VHS) kan een konijn diarree krijgen. Diarree als gevolg van VHS is vaak zeer vloeibaar en stinkend. Dit doordat de inwendige organen worden aangetast. Voor meer informatie over VHS, klik hier.

Bij vermoedens van coccidiose of VHS, raadpleeg dan meteen uw dierenarts. Voor een beter herstel als gevolg van coccidiose of ter preventie van herbesmetting met VHS of coccidiose, kunt u zelf ook een aantal maatregelen nemen:

  • Hygiëne

Wanneer uw konijn diarree heeft als gevolg van coccidiose is het van belang het hok van het konijn goed te reinigen. De oöcysten in keutels van 36-48 uur oud vormen sporen die de omgeving besmetten. Het hok moet daarom dagelijks schoongemaakt worden en gevuld worden met vers stro. Spoel alle oppervlakken/materialen grondig met water. Daarnaast is het van belang om hieraan een reinigingsmiddel toe te voegen. Clearzym® is een enzymatisch reinigingsmiddel waarbij organisch vuil zoals vetten en eiwitten in minuscule kleine deeltjes wordt geknipt, waardoor het vuil makkelijk kan wegspoelen. Daarnaast heeft het als bijkomend voordeel dat het, in tegenstelling tot andere enzymatische reinigingsmiddelen, in koud water zeer effectief is. Keutels, ook in de leefomgeving, kunnen beter direct verwijderd worden zodat geen (her)besmetting kan plaatsvinden.

In het geval van VHS is naast een goede reiniging, ontsmetting van groot belang. Ontsmetting van uw konijnenhok met Virkon™S biedt een extra bescherming tegen het VHS. Virkon™S onderscheidt zich van andere ontsmettingsmiddelen doordat het zeer effectief is tegen virussen. Bij een 1% concentratie is Virkon™S effectief gebleken tegen de virusstam Caliciviridae, waar zowel VHS type 1 als VHS type 2 onder vallen.

Risico van diarree bij konijnen

Diarree brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Vooral jonge konijnen drogen hier zeer snel van uit. Verdunde ontlasting is vaak een signaal dat het dier verkeerde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo lang het dier niet ziek is, is het veelal voldoende het dier een paar dagen alleen hooi en water te geven. Gaat de diarree niet over, of vertoont het konijn naast de verdunde ontlasting toch andere signalen, raadpleeg dan snel een dierenarts.

Extra ondersteuning

Wanneer uw konijn last heeft van diarree is het dus van groot belang om de oorzaak te achterhalen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Echter enkel de oorzaak aanpakken lijkt niet altijd direct de oplossing. Het duurt namelijk even voordat de bacteriële flora van de darmen weer volledig zijn hersteld. Om de balans van de darmflora te ondersteunen is goede nazorg essentieel. ZooLac Propaste® stabiliseert de spijsvertering en balanceert de bacteriële darmflora door gebruik te maken van de goede bacteriën en het eigen immuunsysteem van het dier. Doordat de darmflora sneller hersteld wordt zal ook uw konijn sneller van de diarree verlost zijn.

Voor verdere informatie over ZooLac Propaste® en de aanschaf van deze probiotica, klik hier

Voor meer informatie over nazorg na diarree bij konijnen kunt u contact opnemen met [email protected]

---

Image source: AN Photographer2463/shutterstock.com