• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Tips en adviezen over wat te doen wanneer uw huisdier last heeft van ringworm?

 

Kat met ringworm Hond met ringworm

 

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is ringworm eigenlijk geen worm maar een schimmel. Deze schimmelinfectie kan erg hardnekkig zijn, maar is gelukkig wel goed te behandelen. Dat is eveneens belangrijk voor uw eigen gezondheid, want ook bij mensen kan deze schimmel voor problemen zorgen. Ontdek hoe u ringworm herkent bij uw hond of kat, en welke behandeling effectief is.

Ringworm kruipt in de bovenste laag van de huid en vermenigvuldigt zich daar en daarnaast worden er ook sporen geproduceerd. Het zijn deze sporen die de schimmel zo besmettelijk maken, deze verspreiden zich namelijk heel makkelijk. Uw hond kan besmet raken via een ander dier, mens of sporen uit zijn leefomgeving.

Hoe weet u of uw huisdier besmet is?

  • Uw hond of kat heeft schilferige, kale plekken, korstjes of pukkeltjes
  • Uw hond of kat krabt zichzelf heel vaak

Mocht u het vermoeden hebben dat uw huisdier besmet is met een ringworm-infectie, ga dan langs uw dierenarts. Deze zal nagaan of er inderdaad sprake is van een ringworm-infectie. Dit kan hij op verschillende manieren onderzoeken:

  • Een speciale UV-lamp – Wood lamp – kan aangetaste haren doen oplichten, maar dit zal niet bij alle besmettingen het geval zijn;

       Ringworm herkennen met de Wood lamp

  • Een kweek van de hondenharen en -schilfers;
  • Een microscopisch onderzoek.

Hoe behandelt u uw besmette huisdier?

  • De plekken ruim scheren en behandelen met een shampoo of zalf op basis van Ketoconazole die schimmels doden. Zo wordt nieuwe sporenvorming voorkomen.   

        Behandeling van de besmette plek                              

  • Alle andere dieren + mensen in huis controleren en zo nodig mee behandelen.
  • Kat en hond behandelen met een schimmeldodend middel op basis van Itraconazole. Itraconazole (Itrafungol®, Itradrops®) is een wat duurder diergeneesmiddel maar wel zo veilig voor uw dier.

Naast de behandeling van uw huisdier, zult u ook de leefomgeving van uw hond of kat moeten reinigen en ontsmetten. Denk hierbij aan de honden- of kattenmand, meubels, en mocht uw huisdier ooit meereizen in uw auto, dan moet deze ook gereinigd en ontsmet worden. De sporen van ringworm kunnen helaas nog lange tijd overleven buiten het honden- of kattenlichaam. Dus goed blijven poetsen en de omgeving ontsmetten, in combinatie met behandeling met een middel op basis van Ketoconazole. De behandeling dient minimaal 4-6 weken te worden ingezet.

 

Instructies huisdier wassen bij ringworm