• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Grote hond vs kleine hond leeftijd

Waarom worden kleine honden meestal ouder dan grote honden?

Grote honden zoals de Duitse Dog en sint-bernardshonden worden worden meestal minder oud dan kleine honden, zoals chihuahua's. Gemiddeld worden grote honden zo'n 7 jaar oud, terwijl kleinere honden vaak tien tot veertien jaar leven. Nieuw onderzoek komt met een verklaring: grote honden verouderen sneller.

Leeftijd grote hond vs kleine hond

Zelfde soort

De uiterlijke verschillen tussen grote en kleine honden mogen dan groot zijn, ze behoren wel tot dezelfde soort. Alle hondenrassen behoren tot de soort Canis familiaris. Binnen deze soort lijkt de regel te gelden: hoe groter, hoe korter het leven. In tegenstelling tot verschillende soorten zoogdieren waar de regel geldt: hoe groter, hoe langer het leven. Maar ook binnen de zoogdiersoorten ziet men soms hetzelfde patroon als bij honden. Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat mensen die kleiner zijn gemiddeld langer leven.

 

Het onderzoek

Onderzoekers beten zich in dat vraagstuk vast. Ze doken in de Veterinary Medical DataBase waarin onder meer wordt vastgelegd hoe oud honden waren toen ze stierven en waaraan ze stierven. De onderzoekers bestudeerden zo de gegevens van meer dan 50.000 honden. Het lijkt wel alsof het volwassen leven van grote honden een hoger tempo heeft dan dat van kleine honden.

Onduidelijk is welke mechanismen precies achter het "versneld oud worden", schuilgaan. Dat zal uit nader onderzoek moeten blijken. Ook willen de onderzoekers graag achterhalen aan welke ziekten grote honden het vaakst sterven. Het onderzoek is belangrijk, zo onderstrepen de wetenschappers. “Honden zijn een veelbelovend model om de evolutionaire, genetische en fysiologische verbanden tussen groei en sterfte te ontrafelen.”

---

Image source: Erik Lam/shutterstock.com