• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

17 signalen dat uw kat ziek is.

In tegenstelling tot kinderen of volwassen mensen, kunnen huisdieren niet praten om ons te vertellen wanneer er iets niet helemaal in orde is. Daar komt nog bij dat katten heel goed zijn in het verbergen van pijn of ziekte. Als onderdeel van hun overlevingsstrategie zijn katten geëvolueerd om elk teken van ziekte te verbergen. Ziekte tonen maakt een wild dier kwetsbaar voor roofdieren en soortgenoten die met elkaar concurreren om voedsel. Deze eigenschap is zelfs bij moderne huiskatten nog aanwezig.

Het leren herkennen van ziektesymptomen is van cruciaal belang bij het hebben van katten omdat het niet makkelijk is om te zien wanneer uw kat ziek is. Een van de ergste fouten die een katteneigenaar kan maken is wachten tot de tekenen van ziekte voorbij zijn met het risico dat u te laat bent. Als u het vandaag opmerkt kan het morgen al te laat kan zijn.

Foto zieke kat

Ken uw kat:

Als u de persoonlijkheid, de lichamelijke kenmerken, de routines en het gedrag van uw kat kent, kunt u de eerste tekenen opmerken dat er iets niet helemaal in orde is. Oplettend zijn en vertrouwd zijn met de normale toestand van uw kat is de eerste stap in het herkennen van de tekenen dat uw kat ziek zou kunnen zijn. In dit artikel zullen we 17 tekenen bespreken, oplopend van zeer voor de hand liggend tot niet zo voor de hand liggend, en u tips geven. Hiermee kunt u uw niveau van bewustzijn verbeteren en afwijkingen in het gedrag van uw kat herkennen.

 1. Uw kat weigert te eten

Een kat die geen voedsel accepteert, geeft duidelijk aan dat er iets niet in orde is. Hoewel lichte veranderingen in eetlust als normaal kunnen worden beschouwd, moet een kat die weigert te eten aandacht krijgen. Katten die niet eten, spreken hun vetreserves aan voor energie en ontwikkelen een gevaarlijke aandoening die leververvetting wordt genoemd, vooral als ze overgewicht hebben. Als uw kat niet eet, aarzel dan niet en breng hem naar de dierenarts voordat de zaak verergert.

Katten die niet willen eten

 1. Uw kat loopt mank

Een manke kat is een duidelijke indicatie van pijn of ongemak. Het mank lopen kan worden veroorzaakt door een kleine wond, een vreemd voorwerp, een breuk, of artritis. Als uw kat mank loopt, kunt u het beste een visuele inspectie uitvoeren om te zien of u een duidelijke verwonding of vreemd voorwerp kunt herkennen dat gemakkelijk te verwijderen zou kunnen zijn. Maar als er niets heel duidelijk is, dan is ‘t het beste om de kat naar de dierenarts te brengen voor verder onderzoek.

 1. Uw kat drinkt meer water

In het algemeen is het een uitdaging om katten water te laten drinken, aangezien zij een groot deel van hun vocht uit het vochtgehalte van hun prooi halen. Katten op een droogvoer dieet moeten worden aangemoedigd om water te drinken en idealiter worden overgeschakeld op een nat voer dieet. Als u echter merkt dat uw kat meer drinkt dan gewoonlijk of uit ongebruikelijke bronnen, zoals een slang of het toilet, kan dit een teken zijn dat er iets mis is.

Endocriene stoornissen, zoals diabetes en schildklierproblemen, veroorzaken een verhoogde dorst. Endocriene stoornissen komen vrij vaak voor bij oudere katten, en helaas zien we ook veel katten diabetes ontwikkelen als gevolg van het hoger dan normale koolhydraatgehalte in de meeste droge kattenvoeders. Als uw kat plotseling meer water is gaan drinken, breng hem dan naar de dierenarts voor bloedonderzoek om het probleem vast te stellen.

Katten en water drinken

 1. Uw kat plast vaker

Als een kat vaker lijkt te plassen, kan dat wijzen op pijnlijk plassen. Katten met urineweginfecties of stenen hebben pijn bij het plassen en plassen meestal in kleinere hoeveelheden maar vaker.

Bloed in de urine of helemaal geen urine is een duidelijke aanwijzing dat u uw kat dringend naar de dierenarts moet brengen. Dit is vooral belangrijk in het geval van katers. Zij hebben de neiging ureterale obstructies (terugvloeiing van de inhoud van de blaas naar de urineleiders) te ontwikkelen, die binnen 24-48 uur fataal kunnen zijn als ze niet worden behandeld.

Plashouding van een gezonde kat

 1. Uw kat weigert de kattenbak te gebruiken

Als een kat weigert de kattenbak te gebruiken, kan dit ook duiden op pijnlijk urineren. Urineweginfecties, blaasstenen en nieraandoeningen zijn veel voorkomende oorzaken van kattenbakveranderingen.

Gebruik van een kattenbak

 1. Een kat met diarree

Maag-darminfecties, voedselallergiën, stress en angst en prikkelbare darm syndroom zijn slechts een paar van de vele mogelijke oorzaken van diarree bij een kat. Als uw kat diarree heeft, loopt hij het risico om uitgedroogd te raken, dus het is het beste om snel de oorzaak en behandeling te vinden. U kunt dan meteen beginnen met het geven van Zoolac MultiPaste. Wanneer u binnen 24-48 uur geen zichtbare verbetering ziet dan kunt u het beste even naar een dierenarts gaan. Een uitgedroogde kat loopt het risico organen te beschadigen met alle gevolgen van dien.

 1. Braken bij uw kat

Het braken van haarballen wordt bij katten als normaal beschouwd, en sommige katten braken sporadisch na het eten. Echter, een kat die vaak braakt loopt het risico op uitdroging en heeft medische hulp nodig. Infecties, leveraandoeningen, darmverstoppingen en zelfs kanker kunnen de oorzaak zijn van het veelvuldig braken van uw kat. Dit moet worden onderzocht om complicaties te voorkomen en tijdig een behandeling in te stellen

Haarballen  Haarballen   Haarballen

Zo kan een haarbal er ongeveer uitzien

 1. Een kat met neus- of ooguitvloeiing

Katten met infecties van de luchtwegen of ooginfecties vertonen abnormale slijmerige afscheidingen. Luchtweginfecties gaan meestal gepaard met andere symptomen, zoals niezen, suizen of hoesten. Het is het beste om naar een dierenarts te gaan voor advies en behandeling voordat de infecties verergeren. Volg de instructies van de dierenarts en denk eraan dat ‘t het beste is om katten met besmettelijke infecties te isoleren om overdracht op andere huisdieren te voorkomen.

Ooguitvloeiing

 1. Gebrek aan energie

Als uw kat, die normaal actief en speels is, er plotseling lusteloos en ongeïnteresseerd uitziet, is dat een duidelijk teken dat hij zich niet goed voelt en naar de dierenarts moet.

Lusteloze kat

 1. Veranderingen in verzorgingsgewoonten

Normaal gesproken zijn katten schone dieren als het op hun verzorgingsgewoonten aankomt. Katten die zich niet lekker voelen, zullen hun vachtverzorging drastisch verminderen of helemaal stoppen. Als u merkt dat uw kat minder dan normaal zijn vacht verzorgt of als de vacht van uw kat er vettig, mat, onverzorgd of roosachtig uitziet, is dit een teken dat er iets aan de hand is. Dit kan van een huidinfectie tot artritis zijn. Begin met het onderzoeken van mogelijke oorzaken en vraag professioneel advies aan een dierenarts.

Onverzorgde katten

 1. Uw kat verliest veel haar

Als u meer vacht dan normaal op uw tapijt en meubels ziet, moet u even controleren of dit het gevolg is van normaal verharen en niet van een medische aandoening. Kaal wordende gebieden zijn niet normaal bij katten, en ze kunnen worden veroorzaakt door huidirritaties, infecties, of allergieën.   

Haarverlies bij katten  Haarverlies bij katten

 1. Uw kat heeft een stinkende adem ontwikkeld

Een kat met een stinkende adem is meestal een indicatie van een gebitsaandoening of een infectie in de mond en moet worden gecontroleerd door een dierenarts voor een reiniging en behandeling. Een consequente tandenpoetsgewoonte zou normaal gesproken moeten helpen om deze situaties te voorkomen, maar als de kat ze eenmaal heeft ontwikkeld, vereisen ze onmiddellijke aandacht.

Slechte tanden of tandvlees bij katten Ontstoken tandvlees bij katten

 1. Uw kat is veel afgevallen

Veel ziekten kunnen ervoor zorgen dat een kat gewicht verliest. Parasieten of suikerziekte kunnen een kat doen vermageren, ongeacht of hij normaal eet. Andere vormen van ziekte verminderen de eetlust van een kat en resulteren in gewichtsverlies. Als u een van deze scenario's heeft opgemerkt zonder dat u weet dat u uw kat opzettelijk op dieet heeft gezet, neem uw kat dan mee naar de dierenarts om te onderzoeken wat de oorzaak is van dit gewichtsverlies.

Vermagerde katten

 1. Uw kat verstopt zich

Sommige katten die bang of angstig zijn hebben de neiging zich te verstoppen, maar dat doen katten met pijn ook. Bekijk de situatie, als je normaal gesproken sociale kat je ontwijkt, is dit een teken dat er iets aan de hand is.

 1. Agressief wordende kat

Veranderingen in de hormoonhuishouding en slecht gedrag kunnen er de oorzaak van zijn dat katten agressief worden. Echter, veel gewonde of zieke katten worden agressief als een reactie op ongemak bij het hanteren of als een manier om aandacht te krijgen.

Agressieve katten  Blazende en grommende katten

 1. Uw kat wordt luidruchtiger

Een verhoogde vocalisatie is een manier van de kat om voedsel en aandacht te vragen. Maar als uw kat gedurende meer dan 24-36 uur luider en luidruchtiger wordt, ongeacht of er voedsel beschikbaar is, kan dit een manier van uw kat zijn om aan te geven dat er iets niet in orde is.

Krolse poezen worden echter ook luider en luidruchtiger, dus alle factoren moeten in aanmerking worden genomen om te begrijpen wat de oorzaak van dit gedrag is. Sommige neurologische problemen kunnen een verhoogde vocalisatie bij katten veroorzaken. Bovendien zullen katten die lijden aan gehoor- of gezichtsverlies ook meer vocaliseren.

 1. Uw kat springt niet meer naar de plek waar hij vroeger zat

Dit is misschien niet zo'n voor de hand liggend teken, maar als u goed oplet en hebt gemerkt dat uw kat niet meer op die hoge boekenplank ligt waar hij vroeger zo graag zat, kan dit de ontwikkeling van artritis of een verwonding zijn. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten en gaat vaak heel geleidelijk. Combicare kan worden gebruikt als ondersteuning van katten met gewrichtsproblemen of motorische gebreken.

Artrose bij katten

Conclusie

Het verbergen van ziektesymptomen is altijd een overlevingsstrategie van de katachtige geweest, die bij onze moderne katten nog steeds overheersend is. Het opmerken van de tekenen van een zieke kat kan een lange weg gaan in het voorkomen van complicaties en mogelijk het redden van het leven van uw kat.