• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Is een vogel een geschikt huisdier voor mij? Alles wat u moet weten vindt u hier.

 

Diverse vogelsoorten

 

De vogels die als huisdier worden gehouden, kunnen uiteenlopen van kleine vinkjes, tot grote loopvogels en de vertrouwde kip, tot exotische papegaaien. Afhankelijk van het soort vogel kunnen deze binnen of buiten gehouden worden. Veel vogels leven graag in een groep, andere leven liever per koppeltje en soms leven vogels liever alleen. Vogels hebben veel ruimte nodig, kunnen erg intelligent zijn en worden vaak ouder dan u denkt. De behoeften van vogels lopen heel erg uiteen, bijvoorbeeld voor wat betreft voeding, huisvesting en verzorging.

Verdiep u daar goed in voordat u een keuze maakt.

Vogels als huisdier: wat zijn uw opties?

Ten eerste moet u precies bepalen wat voor soort vogel u wilt. Het bezitten van een vogel is niet beperkt tot de vogels die u in de dierenwinkel vindt. U kunt ook boerderijvogels bezitten of roofvogels houden. Laten we ze eens allemaal bekijken.

 • Tamme vogels

Er zijn veel vogels die u kunt kopen in dierenwinkels en bij plaatselijke kwekers bij u in de buurt. De vogelhandel is levendig, sommige eigenaren kopen verschillende soorten van over de hele wereld en nemen ze op in hun huishouden. Uw vogelkeuze zal afhangen van het soort gezelschap dat u zoekt, dus wees selectief.

* Grote vogels:

Grotere vogels zoals papegaaien, kaketoes of cockatiels kunnen voor de juiste eigenaars ongelooflijk de moeite waard zijn. Je moet er wel rekening mee houden dat deze vogels speciale zorg nodig hebben om gezond te blijven, dit omdat het tropische dieren zijn die een specifieke omgeving en voeding nodig hebben. Vanwege hun hoge intelligentie doen grote papegaaien het niet goed als ze lange tijd alleen thuis zijn. Ze hebben interactie en genegenheid van hun eigenaar nodig en kunnen depressief of onrustig worden als dat niet gebeurt. Ze hebben ook een indrukwekkende levensduur, soms leven ze langer dan hun eigenaars, dit kan soms voor vervelende situaties zorgen. Als er iets met u gebeurt, moet u misschien een plan opstellen zodat uw vogel niet zonder thuis komt te zitten.

Diverse papegaaiensoorten

Hoe oud wordt een bepaalde soort papegaai?

 • Afrikaanse grijze papegaaien 40 tot 60 jaar
 • Amazonepapegaaien 25 tot 75 jaar
 • Grasparkieten (parkieten) 5 tot 18 jaar
 • Caiques tot 50 jaar 
 • Cockatiels 10 tot 15 jaar
 • Kaketoes 20 tot 60 jaar, de gemiddelde leeftijd ligt rond de 30 jaar
 • Eclectus Papegaaien 30 tot 50 jaar
 • Lorikeets (Lories) 10 tot 30 jaar
 • De Ara papegaai 30 tot 50 jaar of meer, afhankelijk van de soort
 • Senegalese papegaaien tot 50 jaar (in het wild is de gemiddelde leeftijd ongeveer 25 jaar)
 • Pionus Papegaaien 25 jaar

* Middelgrote vogels:

Middelgrote vogels zoals dwergpapegaaien en conures zijn over het algemeen aangenaam om te houden. Ze hebben een minder lange levensduur dan hun neven papegaaien. Ze zijn een uitstekende keuze voor beginnende eigenaren, omdat ze gemakkelijk te verzorgen zijn en een goede band met hun baasje hebben. Sommige van deze vogels kunnen luidruchtiger en temperamentvoller zijn dan andere. Conures zijn bijvoorbeeld veel luidruchtiger dan rustige valkparkieten. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar de specifieke vogel die je wilt, om te zien wat je van die soort kunt verwachten.

Dwergpapegaaien  Concures

Hoe oud wordt een dwergpapegaai of conure?

Een dwergpapegaai kan ongeveer tussen de 10 en 17 jaar worden. De levensduur van de conure is nog vele jaren langer, zij kunnen tussen de 20 en 30 jaar worden.

* Kleine vogels:

Kleinere vogelsoorten zoals parkieten, vinken en kanaries kunnen uitstekende huisdieren zijn. Er is echter een groot verschil tussen deze soorten. Kleinere tropische vogels lijken veel van de eigenschappen van hun grotere neven over te nemen. Andere vogels, zoals vinken en kanaries, zijn echter nooit zo kalm of vriendelijk. Je moet heel voorzichtig met ze zijn, want ze zijn driftig en kwetsbaar. Veel kleinere vogels zijn het meest geschikt voor ervaren vogelbezitters.

Parkieten, vinken of kanaries

Hoe oud wordt een parkiet, vink of kanarie?

De leeftijd van parkieten kan heel erg verschillen per soort. De leeftijd van parkieten ligt dan ook ergens tussen de 5 en 20  jaar. De halsbandparkiet kan zelfs tussen de 20 en 25 jaar worden. Een kanarie kan in gevangenschap tussen de 8 en 12 jaar oud worden. Mannetjes worden over het algemeen ouder dan vrouwtjes. Een vink zal vaak  niet ouder worden dan 6 tot 8 jaar, en soms kan dit zelfs maar 1 tot 2 jaar zijn.

 • Koppel vogels

Als je er niet van houdt om één vogel in huis te hebben, dan hebben wij een ander idee.

Als u op het land woont met wat grond, kunt u misschien een toom kippen, eenden, pauwen of ganzen houden. Voor elk dier is gelden specifieke behoeftes en voorzieningen maar het zijn allemaal kuddedieren, wat betekent dat je er altijd meerdere tegelijk moet hebben.

Koppelvogels

Ook al is dit geen traditioneel huisdier, toch kunnen deze dieren nuttig en leuk zijn om voor te zorgen. U kunt ook genieten van heerlijke verse eitjes.

Kuddedieren zijn over het algemeen gemakkelijk te voeren, aangezien zij het grootste deel van hun tijd besteden aan het zoeken van hun eigen voedsel. Wel moet je veiligheidsmaatregelen treffen om ze te beschermen tegen roofdieren en andere gevaren.

Hoewel niet iedereen deze vogels als traditionele huisdieren beschouwt, kunnen ze zeer onderhoudende boerenerf vrienden zijn. Plus, deze dieren kunnen dienen als een uitstekende les in verantwoordelijkheid voor opgroeiende kinderen.

Hoe oud wordt een kip, eend, pauw of gans?

De gemiddelde leeftijd van een kip schommelt tussen de 5 en 10 jaar. Dit is een beetje afhankelijk van het soort ras. Sommige kippensoorten worden echter maar 3, en weer andere kippensoorten kunnen wel 20 jaar of ouder worden. De leeftijd van een eend gevangenschap kan oplopen tot 10 jaar of ouder. Kleinere eendensoorten zullen langer leven dan de grotere soorten. Een pauw in gevangenschap kan zeker 25 jaar worden, dit geldt hetzelfde voor ganzen, zij kunnen ook 25 jaar worden. Er zijn zelfs meldingen van ganzen die 40 jaar zijn geworden.

 • Wilde vogels

In ons land is er een wet tegen wilde vogels in gevangenschap. Onder de bescherming van de Wet natuurbescherming vallen alle natuurlijk in het wild levende vogelsoorten in Nederland. In bepaalde situaties kan het echter voorkomen dat u een verweesde of gewonde vogel vindt. Om de veiligheid en het herstel van de vogel te garanderen, moet u contact opnemen met een revalidatiecentrum voor wilde dieren bij u in de buurt. U kunt hiervoor kijken op de site van de Vogelbescherming Nederland.

Zelfs als de faciliteit die u hebt gebeld u niet kan helpen met uw huidige probleem, zullen zij u de weg wijzen en u advies geven. Bijna elke provincie heeft een afdeling voor natuurbehoud die deze situaties behandelt. Vaak proberen zij het dier te rehabiliteren en weer vrij te laten in het wild, waar het thuishoort.

Ook al is het soms verleidelijk om een wilde vogel te houden als u er ooit een tegenkomt, de realiteit is dat de meeste mensen gewoon niet in staat zijn om met de uitdagingen die dat met zich meebrengt om te gaan. Om nog maar te zwijgen van het feit dat wilde vogels ziektes bij zich kunnen dragen, dus was altijd je handen nadat je ze hebt aangeraakt.

 • Valkerij

Soms kunt u de juiste vergunning krijgen om een verscheidenheid aan roofvogels te bezitten. Gewoonlijk houdt dit proces in dat de vogel in het wild wordt gevangen en wordt getemd. U traint de vogel dan om te jagen, wat lonend kan zijn voor een sportman.

Hoewel de meeste van deze vogels na enkele jaren weer in het wild worden teruggezet, is de tijd dat u ze hebt zeker een leerzame ervaring. Er is echter een rigoureus proces dat je moet doorlopen om dat te doen.

Deze methode van vogelbezit is een beetje een uitdaging, en het is niet wat je zou beschouwen als een traditionele huisdier situatie.

Roofvogels

 • Voordelen van vogels als huisdier

Vogels kunnen uitzonderlijke huisdieren zijn voor het juiste soort mensen - maar bent u er daar één van? Hier zijn enkele belangrijke pluspunten om u te laten zien waarom het houden van vogels misschien wel iets voor u is.

 • Vogels zijn zeer aanhankelijk
 • Vogels zijn vol persoonlijkheid
 • Vogels zijn prachtige wezens
 • Vogels zijn zeer interactief met mensen
 • Er zijn veel soorten om uit te kiezen
 • Vogels zijn over het algemeen gemakkelijk te houden
 • Vogels zijn kooidieren

Voordelen van een vogel als huisdier

 • Nadelen van vogels als huisdier

Bij elk huisdier hoort een aantal nadelen. Hier zijn een paar dingen waar je aan moet denken voordat je je vastlegt.

 • Vogels in huis moeten in kooien zitten
 • Vogels moeten regelmatig hun vleugels laten knippen
 • Vogels vereisen veel interactie en binding
 • Vogels hebben zeer specifieke leefomstandigheden nodig
 • Vogels kunnen gemakkelijk aan ondervoeding lijden
 • Vogels hebben soms een zeer lange levensduur
 • Gezondheidszorg kan duur zijn
 • Zijn vogels goede eerste huisdieren?

Sommige vogels kunnen een heel goed eerste huisdier voor een kind of jong volwassene zijn, mits het kind oud genoeg is om de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Het is belangrijk erop te wijzen dat de meeste vogels erg kwetsbaar zijn en veel zorg en aandacht nodig hebben.

Als u denkt dat uw kind oud genoeg is om een eigen vogel te hebben, zijn er een paar geweldige starters:

 • Kaketoes
 • Parkieten
 • Pionus papegaaien
 • Agaporniden (ook wel ‘lovebird’ genoemd)
 • Slotopmerking

Uiteindelijk kunt alleen u beslissen of een vogel het juiste huisdier voor u is. Nogmaals, er zijn zoveel verschillende soorten vogels die je kunt houden. Het zou het beste zijn als u grondig onderzoek zou doen om er zeker van te zijn dat u tevreden bent met de soort vogel die u kiest.

Vraag uzelf af - wilt u dat uw vogel in huis woont? Wilt u liever een kudde buitenpluimvee? Bent u geïnteresseerd in een mogelijk leerlingschap om roofvogels te houden? Zodra u uw wensen hebt onderzocht, kunt u de soort kiezen die het beste bij u past.

Iedere vogel heeft een eigen manier van verzorging nodig, voor zowel voeding en huisvesting. Voor de een goede darmgezondheid van alle vogelsoorten kunt u bijvoorbeeld kiezen voor ZOolac ProBird. Dit is een probioticum die het passieve immuunsysteem bevordert. Dit zorgt ervoor dat uw vogel in optimale gezondheid verkeert. Voor meer informatie kunt u kijken op onze website Zoolac.nl - vogels. Voor vragen kunt u natuurlijk ook altijd contact met ons  opnemen via telefoonnummer: +31 (0)6 1365 1010.