• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Ziektes en huisdieren

Ziektes en huisdieren

Huisdieren zijn niet alleen leuk, maar vaak ook nog eens goed voor de gezondheid. Mensen met huisdieren komen doorgaans minder vaak bij een huisarts en hebben vaak minder last van stress. Helaas kunnen sommige mensen ook ziek worden van hun huisdier. Dieren kunnen namelijk ziekteverwerkkers bij zich dragen waar ook mensen ziek van kunnen worden. Zulke ziekten noemen we zoönosen. Zoönosen zijn dus infectieziekten bij dieren welke kunnen worden overgedragen op mensen. Over het algemeen hebben kinderen een grotere kans om een zoönose op te lopen omdat zij vatbaarder zijn en vaak intensief contact hebben met dieren. Gelukkig zijn zoönosen meestal goed te voorkomen.kind op hond

Zoönosen kunnen op verschillende manieren worden overgebracht van dieren naar de mens:
- Direct contact: Vaak loopt een besmetting met een zoönosen via direct contact met een dier. Een schimmelinfectie kan men bijvoorbeeld oplopen door een besmet dier te aaien of te knuffelen. Ook door een krab of een beet kan men ziek worden. Laat lelijke bijt- of krabwonden daarom direct goed behandelen door uw huisarts of ga naar de eerste hulp post van een ziekenhuis.

- Indirect contact: In zand(zandbak) of aarde(tuin) waar katten en honden gepoept hebben, kunnen spoelwormeitjes zitten. Als men de handen direct na het spelen of tuinieren goed wast met zeep, is er niets aan de hand. Maar wie zijn handen niet wast, kan besmet raken. Ook het eten van niet goed gewassen rauwe groente kan op deze manier leiden tot het binnendringen van spoelwormeitjes.

- Stekende, bloedzuigende insecten of teken: Het bekendste voorbeeld hiervan is de ziekte van Lyme welke men kan oplopen door een tekenbeet. Kattenkrabziekte kan door een beet/krab van een kat worden overgebracht maar ook via vlooienbeten.

- Via eten: (Rauwe) voedingsmiddelen of onvoldoende verhitte melk, eieren of vlees kunnen ook ziekteverwekkers overbrengen.

In het algemeen verspreiden gezonden huisdieren geen ziekteverwekkers. Houd uw huisdier daarom gezond door het dier jaarlijks bij uw dierenarts te laten controleren op gebied van gezondheid en eventueel te laten vaccineren, ontwormen en beschermen tegen teken en vlooien. Zorg daarnaast voor een goede hygiëne(handen wassen na buiten spelen of contact met dieren) en houd de leefomgeving schoon (poep opruimen), dan kunt u zonder gezondheidsrisico's genieten van uw huisdier.

---

image source: bbernard/shuttertock.com