Hoe kun je je huisdier verkoelen op warme dagen?

Hoe kun je je huisdier verkoelen op warme dagen?

Hoe kun je je huisdier verkoelen op warme dagen?

 

In de hitte moet je goed voor jezelf zorgen, maar ook je huisdieren hebben extra zorg nodig. Want dat je een hond niet in de auto moet laten zitten, mag nu toch wel duidelijk zijn. Helaas gebeurt dit nog steeds. Mensen onderschatten namelijk vaak hoe snel de temperatuur in een auto kan oplopen, ook in de schaduw of met het raam een stukje open.

Honden in de auto bij warm weer

Achterlaten in de auto is echter niet de enige manier waarop je huisdier oververhit kan raken. Dieren kunnen over het algemeen niet heel goed tegen de hitte en daarom hier wat afkoeltips. En niet alleen voor honden, ook voor andere huisdieren. Want ook voor hen kan oververhitting dodelijk zijn.

  • Te warm

Sommige mensen vinden het lastig in te schatten wanneer een dier het te warm heeft. Maar er zijn signalen waar je op kunt letten. De slijmvliezen zijn rood en het dier voelt heet aan en ademt snel. Vaak willen zo ook niet eten en zijn ze lusteloos. Het kan voorkomen dat een hond ook gaat braken door oververhitting.

Voor vogels geldt dat ze vaak met de veren gespreid zitten en de snavel open.

Vogelbadje in de tuin bij warme dagen

 

·         Wat kun je doen?

Er zijn gelukkig manieren om je dieren te helpen als het te warm is. Zorg dat ze een koele plek hebben om te kunnen liggen en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je natmaken. Doe dit vooral bij de kop, oren, hals en poten.

Gebruik hiervoor echter geen ijskoud water. Door het plotselinge temperatuurverschil kunnen ze in shock raken en dood gaan. Ook zorgt het ervoor dat de bloedvaten samentrekken waardoor het nóg moeilijker wordt om warmte kwijt te raken.

 

·         Hitteshock

Is de oververhitting ernstig? Dan kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling. Ook reageren ze niet of nauwelijks op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

 

·         Honden

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Er zitten daarnaast ook alleen in hun voetzooltjes zweetklieren. Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Ook is voldoende vers drinkwater erg belangrijk.

Zoals we al zeiden is het voor honden lastig om af te koelen. Daarom even een paar tips op een rijtje.

  • Als je ruimte hebt voor een zwembadje voor je hond is dat fantastisch. Ook als ze niet zwemmen, alleen in het water staan doet al een hoop.
  • Er zijn speciale koelproducten te krijgen voor honden. Bijvoorbeeld een koelmatje of –halsband. Zorg er wel voor dat je hond er niet op kauwt.
  • Ook honden kunnen verbranden door de zon. Als ze dus een dunne vacht hebben kan het geen kwaad om ze in te smeren met zonnebrandcrème
  • Maak geen lange wandelingen in de hitte en ga ook zeker NIET fietsen overdag. Doe dit hooguit vroeg op de ochtend of laat in de avond als het wat frisser is.
  • Laat je hond ook NOOIT achter in de auto. De temperatuur loopt daar binnen 10 minuten op tot 50 tot 70 graden. En dat is als je auto in de schaduw staat met het raampje open.

Verkoeling voor honden

 

·         Katten

Katten zoeken vaak zelf een koel plekje op als ze het warm krijgen. Zorg ervoor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kant. Ook voor hen is voldoende drinkwater erg belangrijk. Het kan natuurlijk zo zijn dat je met de kat naar de dierenarts moet. Dan kan het dus zo zijn dat je hem moet vervoeren in een warme auto. Wees dan alert op de signalen van oververhitting.

Verkoeling voor katten

 

·         Konijnen

Konijnen kunnen slecht tegen warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen ze het moeilijk. Zorg er dus voor dat het konijnenhok niet in de zon staat.

Je kunt ook als extra verkoeling koelelementen in het hok leggen. Je doet dit heel makkelijk door plastic flessen voor twee derde te vullen met water. Leg deze in de vriezer. Als hij bevroren is kun je hem in het hok leggen als verkoeling voor je konijn. Je kunt hem eventueel in een doek wikkelen. Pas wel op dat ze niet aan de fles gaan knagen.

Verkoeling voor konijnen

Om het buitenhok te koelen kun je er een nat wit laken overheen leggen.

 

·         Huidmadenziekte

Bij warm weer overlijden er regelmatig konijnen door de huidmadenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg. Die legt namelijk eitjes in aangekoekte uitwerpselen of vies ruikende vacht.

De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging. Zonder een snelle behandeling van een dierenarts kan een konijn of kip binnen twee dagen sterven. Let dus ook op de hygiëne van je konijn en maak het hok wat vaker schoon, hiervoor kunt u VirkonS gebruiken, dit ontsmettingsmiddel is zeer effectief tegen meer dan 100 virusstammen in 22 virus families, 400 bacteriesoorten en meer dan 100 soorten schimmels.

 

·         Knaagdieren

Ook knaagdieren als cavia’s, hamsters en ratten kunnen het erg warm krijgen. Help deze dieren afkoelen, net als bij konijnen, met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Als het hok een plastic bodembak heeft, kun je deze eventueel op een paar diepvrieselementen plaatsen. Zet ook dit hok NOOIT in de zon.

 

·         Vogels

Vogelkooien mogen ook echt niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen kun je wat vaker vers water geven. Houd er rekening mee dat warme opstijgt. Dus heb je een vogelkooi hangen, dan kun je deze bij warm weer beter op de grond zetten.

Vogelbadje aan de vogelkooi

Pas wel op met tocht, dat is namelijk ook niet goed. En als je naast een vogel ook honden en katten hebt, of kleine kinderen, dan kan de vogel stress ervaren. Zeker op zijn nieuwe plekje op de grond. Creëer schaduw in een buitenvolière of kippenhok met een parasol of een nat wit laken.

Uiteraard kun je ook iets betekenen voor de vogels die geen huisdieren zijn. Zet bijvoorbeeld een vogelbadje in de voortuin. Dit kan al een bloempotje zijn met wat water, of een wat wijdere schaal.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.