• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is bloedluis en hoe kun je deze effectief bestrijden? (7)

Merken
Bijna iedere vogel en/of pluimvee houder heeft er een keer mee te maken gehad: bloedluis. Overdag zijn de bloedluizen bijna niet zichtbaar en verstoppen ze zich in de kieren en gaten van het hok, maar ‘s avonds komen ze tevoorschijn om de kippen en vogels
Finecto+ Protect 1000 ml - bloedluis
€19,95
Finecto+ Oral 300 gram
€19,95
Finecto+ LEG CLEANER
€23,95
Finecto+ Solution 500 ML
€19,95
Finecto+ Paard 600 gram
€43,95
Finecto bloedluis test
€4,95
Finendo+ Tricho 500 ml
€27,95
Toon 1 - 7 van 7

Wat is bloedluis en hoe kun je deze effectief bestrijden?

Bijna iedere vogel en/of pluimvee houder heeft er een keer mee te maken gehad: bloedluis. Overdag zijn de bloedluizen bijna niet zichtbaar en verstoppen ze zich in de kieren en gaten van het hok, maar ‘s avonds komen ze tevoorschijn om de kippen en vogels lastig te vallen. Om bloedluis goed te kunnen behandelen, is het van belang om te weten hoe de bloedluis zich precies gedraagt.

Wat is een bloedluis?

De bloedluis is een parasiet, want het kleine diertje leeft ten koste van de gastheer. Overdag zie je bijna geen bloedluizen, aangezien ze zich verstoppen in de kieren en hoeken van het hok. Eens per ongeveer acht dagen zal de bloedluis uit zijn plek komen en zal het bloed van de gastheer opzuigen. Bloedluizen leven in groepen en nooit alleen, wat betekent dat de kippen door meerdere bloedluizen worden geteisterd. Is de buik volgegeten? Dan gaan de bloedluizen terug naar hun plek en leggen ze daar eitjes. Wanneer je niet op tijd zal reageren op de situatie, is bloedarmoede van de toom op de loer. Bestrijd de bloedluis meteen bij een verdenking!
 

Levenscyclus bloedluis

De totale populatie van bloedluizen in een kippenhok of volière bestaat net zoals bij mensen uit verschillende ‘generaties’. Elke generatie bloedluis heeft een ander gedrag. In de grafiek kun je zien welke generatiegroepen er in een bloedluizenpopulatie zijn en in welke percentage ze aanwezig zijn. Bloedluizen gaan pas bloed zuigen als ze deutonimph (fase van ontwikkeling naar een volwassen bloedluis) en volwassen luis zijn. Dat houdt dus in dat 55% van de bloedluizen in het hok zit en nog niet naar de kip of vogel toe gaat om bloed te zuigen (eitjes, larven en protonimphen). 45% van de populatie (Deutonimphen en volwassen luizen) gaat eens in de zes dagen bloed zuigen bij de kip of vogel.
 
Finecto+ is effectief als middel tegen bloedluis, hierbij is direct contact noodzakelijk.
Naast Finecto+ vindt u bij Zoolac.nl ook diverse supplementen om toe te passen via het drinkwater met een effectieve werking tegen bloedluizen.
Lees meer