• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Feline panleukopenia virus - parvovirus bij katten

Het Feline panleukopenia virus ook wel Feline Parvovirus is een virus dat voor lange tijd in de omgeving aanwezig blijft.
Het virus wordt uitgescheiden met de ontlasting zodra een kat ziekte verschijnselen laat zien. Deze uitscheiding kan nog enkele weken tot maanden doorgaan nadat de symptomen verdwenen zijn. Het vervelende is dat het virus in de omgeving nog jarenlang besmettelijk blijft; voor besmetting hoeft dus niet noodzakelijk contact te zijn geweest met een zieke kat. Echter, de meeste populaties katten hebben genoeg afweer tegen kattenziekte door ofwel vaccinatie of door het doormaken van lichte infecties.

Wanneer u verdenkingen heeft van het Parvo-virus bij uw overige katten, moet u deze onmiddellijk in een aparte ruimte afzonderen. Het is aan te raden om alle ruimtes waar de poes geweest is ontsmetten met Virkon S. Kattenziekte is extreem besmettelijk en kan ook via de mens overgaan op andere katten d.w.z. dat als u een zieke kat aait en vervolgens een gezonde kat, deze laatste besmet kan raken. Zorg er dus voor dat u uw handen telkens ontsmet voor u een andere kat aanraakt. Ook via de schoenen kan u het virus overdragen. Best is dus om beschermde kledij en schoenen te dragen als u een zieke kat verzorgt en deze te verwijderen als u naar een andere ruimte gaat.

Zieke katten blijven nog 2 weken besmettelijk voor andere katten nadat bij hen de symptomen verdwenen zijn! Houd hier rekening mee als u meerdere katten heeft. Zet niet onmiddellijk een andere niet-ingeënte kat in dezelfde ruimtes als waar de overleden katten verbleven . U dient eerst de ruimte te luchten en goed te ontsmetten met VirkonS, evenals alle meubels, krabpaal, speeltjes, dekens ... waarmee de zieke katten in aanraking zijn gekomen. Sowiezo is het aan te raden de overige katten in te enten tegen het virus. Zo zijn ze beter beschermd tegen mogelijke restanten van het virus. Houd er rekening mee dat een kitten na 3 weken opnieuw ingeënt moet worden voordat ze voldoende weerstand heeft tegen het virus.

 

Meer informatie: https://www.zoolac.nl/nl/blog/kattenziekte/