• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Kat opvoeden, tips

De meest gemaakte fouten bij opvoeden van een kat, herkent u deze punten?

Het trainen van een kat lijkt misschien onmogelijk, maar dat is het niet.  Katten zijn slim, en met de juiste aanpak kun je hun intelligentie vaak optimaal benutten.Kat opvoeden tips

Het trainen van een kat lijkt vaak moeilijker dan het is, we behandelen hier de 5 meest gemaakte fouten.

1. Denken dat het te veel tijd kost

Veel kattenbezitters gaan ervan uit dat het trainen van een kat heel veel tijd en moeite kost. In de praktijk blijkt echter dat een kat het beste leert tijdens korte training sessies van 1-5 minuten verdeeld over de dag. Het is zeker niet nodig om op vaste tijden of volgens een schema te trainen met uw kat, dit kan namelijk gewoon tussendoor wanneer u even niets te doen heeft. Een effectief moment om te trainen is bijvoorbeeld tijdens het geven van de maaltijd, uw kat heeft dan veel aandacht voor u.
 
2. Goed gedrag negeren en reageren bij slecht gedrag

Als je kat doet wat hij zou moeten doen, bijvoorbeeld zijn krabpaal gebruiken vind je dat vanzelfsprekend. Zodra je kat zijn nagels in de bank zet wil je hem straffen, hierdoor leert uw kat dat hij enkel aandacht krijgt wanneer deze zijn nagels in de bank zet. Wanneer hij zijn krabpaal gebruikt reageert u niet waardoor hij telkens de bank zal opzoeken om te krabben, zo krijgt hij immers uw aandacht. Leer hem wat goed is en wat niet, beloon goed gedrag en corrigeer hem bij het verkeerde gedrag door hem een duwtje in de goede richting te geven.
 
3. Proberen om instinctief gedrag af te leren

Vaak storen mensen zicht aan het natuurlijke gedrag van een kat, bijvoorbeeld krabben, springen of klimmen. Pogingen om natuurlijk gedrag af te leren zijn stressvol voor uw kat en zelden succesvol. Beter is het om een kat tijdens dit gedrag naar een ruimte te sturen waar dit gedrag geen kwaad kan.  Een klimboom of krabpaal kan een kat gebruiken om een hoge plek op te zoeken, terwijl een doos of een wasmand een veilige plek kan zijn om te ontspannen. Moedig uw kat aan om deze gebieden te verkennen door hem wat lekkers of een speeltje te geven. Beloon hem wanneer hij gaat spelen in het door u aangewezen gebied.
 
4. Verwachten dat een kat luistert zonder training

Het is niet dat uw kat niet wilt luisteren, hij begrijpt niet wat u hem vraagt zonder hem dit te leren. Ga er niet van uit dat woorden als “af”, “laag” of “stop” door een kat begrepen worden omdat u ze vaak herhaald. Als u een van deze commando’s wilt leren zult u de kat moeten belonen wanneer hij iets doet, niet straffen wanneer hij iets niet doet. Ook zult u uw kat alternatief gedrag moeten leren, bijvoorbeeld zijn mand of krabpaal opzoeken als vervanging voor datgene waarvan u vraagt om ermee te stoppen. Wees geduldig, door te oefenen zal uw kat leren om naar zijn mandje te gaan wanneer u dat vraagt zodat hij een traktatie ontvangt.
 
5. Het stellen van onrealistische trainingsdoelen

Elke kat leert in zijn eigen tempo. De ene kat leert een bepaalde oefening misschien al binnen enkele pogingen terwijl het bij een andere kat enkele dagen kost. Probeer niet te forceren of uw kat te veel dingen tegelijk te leren, dit kan leiden tot frustratie en verwarring bij uw kat, tevens zal dit het leerproces vertragen. Verhoog de moeilijkheidsgraad van uw trainingen in kleine stappen zodat het niet te snel gaat voor uw kat, dit zal hem helpen zelfvertrouwen op te bouwen. Al die kleine stappen en kleine succesjes zullen een grote verandering brengen in het gedrag van uw kat.

Durf ook hulp in te schakelen wanneer uw kat agressief is of bijvoorbeeld telkens zijn behoefte doet buiten de kattenbak. Vraag ook om hulp wanneer “het trainen” van uw kat geen vruchten af lijkt te werpen, wellicht kan uw dierenarts uw verwijzen naar een specialist die u verder kan helpen.
 
---
Image source: Svetlana Rey/shutterstock.com