• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Giardia - diarree als gevolg van Giardia

Diarree als gevolg van (behandeling tegen) Giardia bij uw hond of kat? Tips voor de beste nazorg na een Giardia besmetting

Iedere hond of kat kan het overkomen; dunne ontlasting, ofwel diarree. Wanneer uw dier diarree heeft is dit opzich niet verontrustend. Diarree is een manier van het lichaam om lichaamsvreemde stoffen ten gevolge van bijvoorbeeld een buikvirus of voedselvergiftiging, te verwijderen. In veel gevallen gaat het vanzelf over. Echter kunnen ook darmparasieten diarree veroorzaken. En deze zijn helemaal niet zo zeldzaam als je zou denken. Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij honden en katten. Behandeling tegen Giardia is mogelijk, maar een veelvoorkomend probleem is dat na het effectief behandelen van Giardia, de klachten aanhouden. Goede nazorg is hierbij van groot belang. Maar wat is de beste nazorg na behandeling tegen Giardia?

 

Wat is Giardia?Giardia hond - Zoolac

Giardia is een veel voorkomende ééncellige parasiet die zich bevind in het maagdarmstelsel van honden en katten. Ook mensen kunnen drager zijn van deze parasiet. Giardia leeft in de dunne darm van zijn gastheer waar deze zich tegen het darmslijmvlies aan vestigt. De darmwand kan daardoor aan de oppervlakte beschadigen en zo kan Giardia de vertering en opname van bepaalde voedingsstoffen van zijn gastheer verstoren. Daarnaast kan, door toedoen van Giardia, de opname van bepaalde enzymen geremd worden. Wanneer deze verstoring optreedt, kan dit diarree veroorzaken.

 

Verspreiding, besmetting en symptomen

Verspreiding van dier op dier vind plaats door contact met ontlasting van besmette dieren. Kattenbakken en hondenuitlaat plaatsen zijn veelvoorkomende infectiehaarden van Giardia. Ook honden- en katten kennels/pensions vormen een groot risico voor het oplopen van Giardia bij uw hond of kat. Op deze plekken kan de infectiedruk in sommige gevallen oplopen tot wel 100%.

Giardia wordt door de mond opgenomen en belandt op deze manier in de dunne darm. Hier hechten de giardiacellen zich aan de darmwand. In het achterste deel van de darm kapselen de parasieten zich in, in zogenaamde cystes en worden deze met de ontlasting uitgescheiden. In dit cysten-stadium zijn zij vrij ongevoelig voor bestrijdingsmiddelen en kunnen zo maanden lang overleven waardoor Giardia als zeer besmettelijk wordt gezien en het gemakkelijk wordt overgedragen op andere dieren.

In veel gevallen leidt infectie (bij gezonde dieren) niet of nauwelijks tot klachten, maar scheiden deze dieren wel periodiek de besmettelijke cysten uit. Vooral bij honden met een verminderde weerstand (jongere en verzwakte dieren, maar ook honden met langdurige stress symptomen) komt het wel tot ziekteverschijnselen. Langdurige en terugkerende diarree (dit betekent dat de diarree meerdere weken tot zelfs maanden aanwezig is) is het hoofdsymptoom van Giardia. Diarree als gevolg van Giardia is kenmerkend doordat deze vaak brijachtige en stinkend is. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar behouden vaak wel hun eetlust.

 

Detectie en behandeling

Bij vermoedens dat uw hond of kat besmet is met Giardia, wordt geraadpleegd contact op te nemen met uw dierenarts. Uw dierenarts zal de ontlasting van uw hond/kat, door middel van microscopisch onderzoek, onderzoeken. Echter doordat besmette dieren niet iedere dag de (cyste van de) parasiet uitscheiden, is het moeilijk voor de dierenarts te garanderen of uw dier besmet is met Giardia. Voor direct uitsluitsel of uw dier Giardia heeft of niet, kunt u zelf gebruik maken van een sneltest. Deze sneltest spoort de antigenen van Giardia op en is, doordat antigenen constanter aanwezig zijn in de ontlasting, gevoeliger en daardoor betrouwbaarder. Echter zal voor bevestiging van de aanwezigheid van Giardia meerdere tests uitgevoerd moeten worden, aangezien geen enkele test op Giardia 100% sensitiviteit heeft.

Voor verdere informatie over de Giardia one-step sneltest en de aanschaf van deze test, klik hier

Wanneer de aanwezigheid van Giardia bevestigd wordt, zal door uw dierenarts een kuur voorgeschreven worden. Deze behandeling bestaat vaak uit (een combinatie van) Panacur (Fenbendazol) en/of Flagyl (Metronidazol).

 

Aanhoudende diarree na behandeling tegen Giardia

Waar vaak geen rekening mee gehouden wordt is dat besmetting van- en behandeling tegen Giardia ook gevolgen heeft op de bacteriële flora van het dier. Een ontregelde darmflora (dysbacteriose) is dan ook een veelvoorkomend probleem bij honden en katten na Giardia. En omdat dysbactriose leidt tot dezelfde klachten als Giardia zelf (diarree) wordt vaak gedacht dat de behandeling niet effectief was en word onnodig doorbehandeld. Om de balans van de darmflora te ondersteunen is goede nazorg na Giardia dus essentieel. ZooLac Propaste® stabiliseert de spijsvertering en balanceert de bacteriële darmflora door gebruik te maken van de goede bacteriën en het eigen immuunsysteem van het dier. Doordat de darmflora sneller hersteld wordt zal ook uw hond/kat sneller van de diarree verlost zijn.

Voor verdere informatie over ZooLac Propaste® en de aanschaf van deze probiotica, klik hier

 

Herbesmetting van Giardia voorkomen

Aangezien de cysten vrij resistent zijn is het van groot belang om oppervlakken en de directe omgeving van het besmette dier goed te reinigen en desinfecteren. Dit is van groot belang om een tweede infectie van Giardia bij uw dier te voorkomen. Aangeraden word om de omgeving grondig te reinigen met veel water zodat de cysten weggespoeld worden. Daarnaast is het van belang om hieraan een reinigingsmiddel toe te voegen. Clearzym® is een enzymatisch reinigingsmiddel waarbij organisch vuil zoals vetten en eiwitten in minuscule kleine deeltjes wordt geknipt, waardoor het vuil makkelijk kan wegspoelen. Daarnaast heeft het als bijkomend voordeel dat het, in tegenstelling tot andere enzymatische reinigingsmiddelen, in koud water zeer effectief is.

Voor verdere informatie over Clearzym en de aanschaf van deze Enzymatische reiniger, klik hier

Voor meer informatie over nazorg na Giardia kunt u contact opnemen met [email protected]

---

Image source: Iryna Imago/shutterstock.com